Muzikale reis naar Oranienburg 2014

Nog even nagenieten van onze reis naar Oranienburg.

Muzikale reis van VZV Cantare naar Oraniënburg.

Op donderdag 29 mei ’s morgens om 5.00 uur vertrok de bus met koorleden en enkele partners richting Oraniënburg, zusterstad van Vught om enkele concerten te geven. Het was de vierde keer dat wij daar te gast waren en wederom voelden wij ons zeer welkom toen wij zo rond 15.00 uur aankwamen en er enkele leden van Viva La Musica ons opwachtten.

Hotel an der Havel was ons onderkomen voor 3 nachten.

Om 16.45 uur  met de bus naar kamp Sachsenhausen, daar werd een krans gelegd ter nagedachtenis van de daar omgekomen landgenoten, het koor zong “du Hirte Israëls”. Wethouder Peter Pennings was daar ook bij aanwezig met echtgenote en het heeft hem zeer ontroerd, vertelde hij later.

Vrijdag  30 mei vertrokken wij al vroeg naar een seniorenzentrum om ons eerste concert te geven, voor de pauze afwisselende nummers, na de pauze vrolijke duitse liedjes o.a. Märkische Heide, dit lied gaat over de streek in Brandenburg en het was aandoenlijk te zien dat de mensen opveerden en meezongen, voor zover mogelijk was.  Heel dankbaar om te doen.

Na de lunch hadden we nog twee concerten in bejaarden huizen en wederom werd het een feestje voor die mensen maar ook voor ons. Het was een vermoeiende dag die afgesloten werd met een heerlijk diner in het Schlossrestaurant Lieschen und Louise.

Zaterdag 31 mei  was de  voormiddag ter vrije besteding en om 12.45 u werden we met de bus naar de Nicolai Kirche gebracht , er moest nog even gerepeteerd worden omdat we het tweede gedeelte van het  concert, wat om 15.00 uur begon,  gezamenlijk zouden zingen met gemengd koor Viva La Musica en het mannenkoor Quartettfreunde.

Het valt niet mee voor mensen uit Duitsland om in een andere taal te zingen maar zij hadden flink geoefend en de Amsterdamse grachten en zelfs Brabant van Guus Meeuwis, met solozang van Wolfgang werd heel goed gezongen en klonk goed, evenals Va Pensiero.

Wij mochten als gast het eerste optreden en het werd een feest, prachtige akoestiek in de kerk en wij waren er helemaal klaar voor een heel goed product neer te zetten, in diverse talen brachten wij de nummers en een ovationeel applaus volgde.

Zij waarderen het enorm wanneer je in verschillende talen zingt. Na afloop was er een goed verzorgde “high tea”  met heerlijkheden die de mensen van Viva La  Musica zelf gemaakt hadden, er was wein und gesang, dit zette zich later voort in ons Hotel waar de accordeon van Wim tevoorschijn kwam en wij tot laat buiten hebben gezongen, gelachen en gedronken. Onze dirigent zong een lief solonummer voor jarige Selmi

Zondag 1 juni, al weer naar huis, wat vliegen die dagen, om 11.00 uur vertrek maar niet zonder dat het hele koor van Oraniënburg aanwezig was met zelfgemaakte presentjes en wederom zelfgebakken heerlijkheden voor onderweg, we zouden eens verhongeren!Er werd gekust, gezwaaid en het auf wiedersehen klonk.Over twee jaar misschien, hopelijk, dan is het 800 jaar bestaan en de geruchten gaan dat ons koningspaar dan ook daar aanwezig is, dat mogen wij dan toch niet missen?

We gaan vast sparen.

Kort verslag van onze muzikale reis door Marij