muzikale reis Oranienburg 2016

Geslaagde reis Cantare naar Oranienburg.
De stad Oranienburg, de zustergemeente van Vught in Duitsland, viert dit jaar haar 800 jarig bestaan en om dat te vieren zijn er in de stad het hele jaar door allerlei festiviteiten.

Het Vughtse gemengd koor Cantare onderhoudt nauwe en vriendschappelijke banden met verschillende koren uit onze zusterstad en is al verschillende keren in Duitsland op bezoek geweest.

Op de uitnodiging van de Gemeente Oranienburg om deel te nemen aan verschillende feestelijke activiteiten werd dan ook enthousiast ingegaan, en eind september heeft Cantare een bezoek van 5 dagen gebracht aan Oranienburg.
Het is een fantastische reis geworden. De mensen van Cantare zijn buitengewoon hartelijk ontvangen.

Dag van aankomst;
Meteen bij aankomst heeft het koor onder begeleiding van een aantal Duitse koorleden tijdens een sobere plechtigheid een tweetal passende liederen gezongen en een krans gelegd bij de gedenkplaat voor de Nederlandse slachtoffers in het aangrenzende voormalige kamp Sachsenhausen.
De tweede dag was er op initiatief van de gemeente Oranienburg een boottocht geregeld in het schitterende en uitgestrekte merengebied in het Brandenburgerland ten noorden van Oranienburg. Naast een voortreffelijke lunch in een idyllisch gelegen uitspanning aan het meer, was de kers op de taart een huifkartocht door het glooiende bosgebied rond de meren. Mevrouw Evelyn Rabe, werkzaam bij de Gemeente Oranienburg en de vaste begeleidster van het koor, heeft vele complimenten over deze dag in ontvangst mogen nemen.
De derde dag heeft het koor ’s morgens gezongen in het verzorgingshuis LouiseHenriette, gelegen midden in de stad.Bij diverse Duitse nummers zoals Heideröslein en Märkische Heide waren de emoties bij verschillende bewoners duidelijk merkbaar en er werd ook veel meegezongen. Een geslaagd concert met een dankbaar publiek.
Diezelfde avond heeft Cantare gezongen in de kleine maar schitterende Evangelische kerk in het dorp Sachsenhausen (onderdeel van de gemeente Oranienburg). Ook het lokale mannenkoor Quartettfreunde zong in de kerk, die tot de laatste plaats gevuld was met belangstellenden. De dominee heette iedereen van harte welkom in zijn kerk en burgemeester Laesicke sprak mooie woorden over barmhartigheid en ook over verbroedering tussen verschillende volken. De twee aanwezige koren waren een goed voorbeeld van dat laatste begrip, vond hij.

Beide koren hebben een mooi concert gezongen in de kerk. Cantare oogstte veel succes met het anti-oorlogslied De Speeltuin van Marco Borsato en met het aangrijpende lied The Long Day Closes.

Na het concert in de kerk was het in de repetitieruimte van Die Quartetfreunde tijd voor ontspanning met zang en accordeon.
De volgende morgen heeft Cantare gezongen op het plein voor het fraaie slot Oranienburg. Daar werd die dag een Regionalmarkt gehouden, waarbij vooral verse lokale producten aangeboden werden. Ook de meisjes van de Vughtse Maurick Dance Company waren op het plein aanwezig en zij hebben een kleurrijke en wervelende show verzorgd.

Op de laatste avond heeft Cantare samen met het bevriende gemengd koor Viva La Musica uit Oranienburg en met Die Quartettfreunde onder grote belangstelling een concert verzorgd in een mooie bedrijfskantine. De Maurick Dance Company danste ook hier een succesvolle show.

De leden van Cantare denken met veel plezier en een beetje weemoed terug aan deze mooie reis. (impressie Jan van de Boer)